Co je to vlastně ten bavlněný perkál?

Dalo by se říct, že je to obyčejné plátno, jde totiž o bavlněnou látku, která je utkaná v plátnové vazbě. To by však bylo mírně matoucí. Představte si takové plátěné kalhoty. V takové látce byste asi spát nechtěli, bylo by to poněkud tvrdé a nepoddajné. Inu, co se hodí na kalhoty, nemusí být nejlepší na povlečení.

A proto se prémiové povlečení šije z prémiové bavlny. A to proto, že od povlečení čekáme měkkost a poddajnost, aby se nám v něm dobře leželo, prodyšnost a savost, aby dobře odvádělo pot a rychle schlo a v neposlední řadě také dlouhou životnost, vždyť v posteli trávíme zhruba třetinu našeho života.

A tak se tedy hlásí o slovo bavlněný perkál. Jak už jsem si řekli, jde o bavlněnou látku té nejvyšší kvality, která se zpracovává z velmi jemných vláken v plátnové vazbě. To znamená pravidelné střídání osnovy s útkovou nití. Přestože se na výrobu této tkaniny používají opravdu jemná vlákna, výsledný materiál je velmi pevný, díky velké hustotě vláken. Obvykle se používá technické označení TC, které znamená kolik nitek se vejde na jednotku délky - zde palec. Čili čím vyšší číslo, tím pevnější a hustší materiál. (Nejčastěji 180-200 TC).

Bavlněný perkál se dříve používal na ložní, dámské a dětské prádlo, tedy tam, kde jemnost a prodyšnost byly hlavními kritérii pro výběr látky. To je také důvod, proč je někdy perkál přirovnáván k bavlněnému saténu. Co do kvality provedení jistě oprávněně, rozdíl vzniká při výrobě, kdy satén je tkaný v atlasové vazbě a zde vzniká ten rozdíl. Zatímco satén je materiálem velmi hladkým a lesklým, bavlněný perkál zůstává, i přes svou jemnost, matný.

Dnes se perkál používá převážně k výrobě luxusního ložního prádla a kromě povlečení  si z něj tedy můžete pořídit i prostěradla nebo doplňkové polštářky.